Adventspyssel
Foto: Annika Norberg
18 lika högar i rött och vitt bestående av blommor, ris, blad, kottar, äpplen mm mötte oss när vi klev in i lokalen.

Vi träffades för att lära sig arrangera blommor med jul- och adventstema under proffsig ledning av Jessika Halvarsson från Nya Sörens Blommor.

I högarna fanns ilexkvister med röda bär, vit krysantemum och nejlika, rödvaxade äpplen vita kvistar, stor kotte mm. Med sekatör och vass kniv skars blommor och kvistar till olika längd för att sedan arrangeras i oasis klädd med mossa. Knivarna var mycket vassa, blodiga fingar fick plåstras om och sedan jobbade vi vidare under mycket prat och skratt.

Resultatet av kvällens aktivitet blev 18 olika och personliga blomarrangemang. Nu pryder alstren förstasidan! Kvällen började och slutade med glögg, pepparkakor, ädelost, russin och mandlar.
Hos Marie Uhno
Vi var drygt 30 personer som den 10 augusti deltog i trädgårdsföreningens första höstaktivitet, ett besök i trädgårdsbutiken Almbyboden. Trädgårdsmästare Marie Uhno berättade om Allmogeträdgårdar. Dessa började utvecklas vid 1900-talets början. Blommor började knuffa ut grönsaker. Det raka strama ersattes av slingrande gångar, rundlar och upphöjda bäddar, ofta med ett föremål överst på kullen. Influenserna kom från England, Tyskland och Holland. Humle, riddarsporre, stormhatt, fingerborgsblomma, liljor och gammeldags rosor är några av Allmogeträdgårdens typiska blommor. Rundlar med sommarblommor, s.k. tapetbårder, fanns också. Man planterade även runt fruktträdens stammar, både perenner och grönsaker. Kaffe, prat och skratt och en runda i butiken avslutade kvällen.
Gudrun Tollin
Trädgårdens Dag på Växt & Trädgård
Trädgårdens Dag firades traditionsenligt söndagen den 13 september över hela landet, så även i Växt o Trädgårdsbutiken i Nyköping. Naturligtvis fanns Nyköpings Trädgårdsförening på plats för att informera om sin verksamhet, värva nya medlemmar och hålla i en liten tipsrunda. Fem växter skulle namnsättas, vilket gav många tippare både motion och huvudbry. Den rätta raden lyder: D, C, A, B, E. Tio vinnare drogs ur högen med rätt rad och dessa är informerade om att vinsten finns att hämta i Butiken. Trädgårdsföreningen tackar för gott tävlingsdeltagande samt hälsar de nya medlemmarna välkomna till föreningen. Vi ses i svampskogen på nästa aktivitet!
Kersti Nilsson


Till första sidanLänkarTrädgårdsproffsStyrellsenOm föreningenProgram våren 2009