VÅRPROGRAMMET 2014
Frödax
Nu drar vi igång "vårterminen" med den traditionella frö-kvällen på Växt och Trädgård. Pia Lundgren är redo att inspirera oss med idéer och tips inför vårsäsongen. Det är dags att så årets första fröer och hyllorna är fulla av fröpåsar nu dagarna innan butiken öppnar för säsongen. För att göra oss ändå gladare erbjuder Frank och Christer 20% rabatt på allt vi handlar. Föreningen bjuder på fika. Tag gärna med egen stol, för det brukar vara ont om sittplatser. Enbart för medlemmar.

Tid: torsdagen den 27 februari kl. 18.00
Plats: Växt och Trädgård, Spelhagsvägen 4, Nyköping

Här ska köpas!!

Träff för nya medlemmar

Särskild inbjudan sänds till de medlemmar som tillkommit fr.o.m. 2013 och som inte var med förra våren.

Tid: onsdagen den 12 mars kl. 18.30
Plats: Biodlarnas föreningsgård, Lilla Kungsladugården, Nyköping

Medlemsträffen 2013
Prydnadsgräs
"Jag har en stark förkärlek till Prydnadsgräs och anser att ingen trädgård eller plantering är komplett utan gräs!" säger Linda Schilén. Hon var hos oss våren 2013 och vi längtar efter att få höra henne igen. Hon kommer att visa förslag på gräsens många olika användningsområden och ge konkreta tips om skötsel, odlingsvärda arter/sorter och samplanteringsförslag

. Ingen anmälan. Inget krav på medlemskap.
Tid: tisdagen den 25 mars kl. 18.30
Plats: Olrogsalen, Culturum

Trisse gillar gräs - han också
Tips: Nordiska Trädgårdar
Årets tema är Urban Fägring.


Jag citerar Mässans hemsida:"Ord som Stadsbonde och Compact gardening skvallrar om att odlandet växt och blivit en hobby även för dem som saknar trädgård i små krukor på fasader och på övergivna järnvägsspår odlar vi både ätbart och gräsgrönt och färgsprakande blommigt"

Tid: den 20-23 mars 2014
Plats: Älvsjö-Mässan
Rabattkupong i Hemträdgården nr 1/2014
Mer info på www.nordiskatradgardar.se

Urban Gardening
Peters gröna utmaning
Peter Streijffert, författare, kock och föreläsare, är 50 år och har jobbat som journalist i 30 år. Peters sajt www.matduell.se , där han matduellerar med Findus färdigmat, har skapat en hel del uppmärksamhet. I Nynäshamn odlar han grönsaker i sin lilla trädgård på ca 30 kvadratmeter. Där frodas tomater, chili, grönkål, mangold, amerikanska blåbär, vindruvor m.m och naturligtvis kryddor. Hans mål är att bli självförsörjande på grönsaker under juli-december och att inspirera oss att tänka grönt. Läs mer i Hemträdgården nr 6/2013. Missa inte detta föredrag! Ingen anmälan.
Tid: onsdagen den 9 april kl. 18.30
Plats: Olrogsalen, Culturum
Foto: Peter Streiffert
Planteringsdax
Här kommer det efterlängtade tillfället att få höra vad som är på gång inom växtbranschen. Christer Strömberg (tidigare Andersson) berättar om vårens nyheter och om sina egna favoriter. Frank och Christer H ger oss 20% rabatt på allt vi handlar även denna kväll. Och det är säkert mycket vi vill se växa i våra täppor. Ingen anmälan men enbart för medlemmar.

Tid: tisdagen den 6 maj kl. 18.15
Plats: Växt och Trädgård, Spelhagsvägen 4, Nyköping

Christer på Planteringsdax 2013
Följ med på en vandring
Följ med på en vandring i markerna vidmuseigården Långmaren i närheten av Nynäs slott. Gården brukades fram till 1967, då Landstinget övertog Nynäs marker. Nu är den skyddad som byggnadsminne och ingår i naturreservatet. Eftersom markerna inte har konstgödslats utan brukats på ett varsamt sätt finns här en ovanligt rik flora. Man finner t.ex. den sällsynta Fältgentianian, Backnejlika och Jungfru Marie nycklar. Vår guide blir biogeovetaren Gunilla Björkhem, en av sommarguiderna på Långmaren.
Tag med en kaffekorg, så kan vi njuta av både natur och fika.
Tid: måndagen den 26 maj kl. 18.00 Plats: Vip´s-Grillen kl. 17.30 om du vill hänga på följebil eller inte har egen bil
Gårdstunet på Långmaren
Enköpings parker
En guidad 2-timmarstur i Enköpings parker i mitten av juni slås inte av mycket. Vi har bokat fint väder, trevlig busschaufför och 2 guider, som är experter på perenner. På ditvägen bjuder vi på kaffe/te och bulle. På hemvägen stannar vi i Strängnäs för att äta lunch (ingår ej i priset) för den som vill. Annars tar man en fin promenad i hamnområdet. Kostnad 260:-/pers., varav 120:- för parkbesöket.
Du får ett mer detaljerat program efter anmälan, som du gör till
Anita Strand . Anmälan blir bindande fr.o.m. den 26 maj.
Tid: söndagen den 15 juni kl. 8.30 - 17.30
Plats: Start och mål Teatergatan mittemot Pressbyrån, Nyköping
Från Enköpings parker
Tusen trädgårdar
I sommar arrangerar Riksförbundet Svensk Trädgård tillsammans med Gunnel Carlssons Trädgårdsriket "Tusen Trädgårdar" för tredje gången. Samarbets-partner är Studiefrämjandet.

Om du vill vara med den 29 juni 2014 så ta kontakt med
Susanna Engman på Studiefrämjandet, tel. 0155- 80 00 02, och se vad du kan göra fram till dess.
Se även ww.tradgardsriket.se
Stadsträdgård i Nyköping
Samåkning är ju bra för både miljön och plånboken
det är vi väl alla överens om. Bra om man inte hittar också. Vi föreslår att passagerarna betalar föraren en ersättning baserad på den statliga milersättningen, som är 18:50/mil under 2013 .

Vill du ha större utbud av aktiviteter
så går du in på Svensk Trädgårds hemsida www.tradgard.org under Trädgårdsföreningar och ser vad våra systerföreningar har att erbjuda. Vi är alla välkomna till Katrineholms Trädgårdsförening, Runtuna Trädgårdsförening, Telgebygdens Trädgårdssällskap, Trosabygdens Trädgårdssällskap Vingåkers Trädgårdsvänner samt Östra Sörmlands Trädgårdssällskap (Gnesta)

Samåkning i det lilla formatet

Villasysslor


Till första sidanLänkarTrädgårdsproffsStyrellsenOm föreningenProgram våren 2013