Ät mera vilda växter! Drick örttéer och du håller dig friskare.

Den 24 maj fick vi lyssna till ett lärorikt fördrag om örter i vår natur som kan användas som läkeväxter. Ulla Carlsson, örtterapeut från Tystberga visade bilder och berättade om växter med läkande egenskaper. Vi fick lära oss om växtplats, nytta, skördetid, tillredning och förvaring.

Ullas favorit är hagtorn. Av blad och blommar kan man göra ett stärkande te som kan drickas varje dag hela året. Växtdelarna ska skördas på förmiddagen och torkas mörkt och torrt.

Många örter och blad från träd kan användas till te som har olika läkande effekter. Man kan även göra tinktur som sedan kan spädas ut. Genom att lägga växten i olja och sedan tillsätta bivax kan man göra en kräm för utvärtes bruk.

Många önskade att vi kunde ha en träff till hösten då vi får göra egna salvor. Redan nu kan vi som vill vara med samla och torka blad till detta. T ex blad från ringblommor daggkåpa, kamomill, lavendel, mynta m fl


Rosa Rugosa eller vresrosen kom till Sverige cirka 1780 med Linnés lärjunge Carl Peter Thunberg som varit i Japan där de växer vilt. Men den växer också vild här i Sverige - denna växte vid en vägkant på väg 223. Det är de stora och fina nyponen som vi kan använda till både soppor och marmelader och teer. Jag citerar från Wikipedia:
"Det kan finnas 1 700–2 000 milligram C-vitamin per 100 gram (~2%) torkade nypon. Som exempel kan det sägas att en kopp nypon innehåller lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner. [1] Nypon innehåller även karoten och är därför en källa till A-vitamin. Nyponens köttiga väggar kan torkas sedan frukterna (vanligen kallade "fröna") rensats bort, och kan användas till nyponsoppa och örtte. Färska nypon kan användas till sylt, gelé och marmelad.
"

Ulla tackades med föreningen egen kaffemugg.

Text, Lena Carlsson, bilder Maggan HornbergTill första sidanLänkarTrädgårdsproffsStyrellsenOm föreningenProgram våren 2009