Trädgårdsvandring med historiska förtecken
Nyköpings trädgårdsförening hade slagit sig ihop med Nyköpings hembygdsförening för att få titta in i några historiska trädgårdar. Vi började på Prästgatan där vi ett 50-tal personer fick följa med vår ciceron Assar Alexandersson in genom planken på några av Nyköpings äldsta hus och tillhörande trädgårdar. Ägarna hade vidtalats och kom ut och berättade om sina hus och trädgårdar. Mycket intressant. Vi var många som tidigare försökt kika över planket utan att ha sett något. Efter tre trädgårdar på Prästgatan där bland annat Skolläraren och Kaplanen bott begav vi oss i den kyliga vårkvällen bort mot Östra villastaden.

Här besökte vi fem trädgårdar på Frödinggatan. Husen hade tidigare tillhört de anställda på NK. Vi fick höra husens historia, de byggdes i början på 1900-talet och hade alla utgång till Margaretaparken. Det var många som inte visste om den pärlan. Även har kom ägarna ut och berättade om sina hus och trädgårdar. Assar hade även med sig några fotot från hur husen och trädgårdarna ursprungligen såg ut.

Vi var mycket nöjda med kvällen och vår kunnige ciceron från Nyköpings hembygdsförening. Ett stort tack även till hus och trädgårdsägarna som tog sig tid att berätta och svara på våra frågor. Nyköpings Trädgårdsförening.
Susanne Hassellöf


Assar Alexandersson

Ägaren visar och berättar

liten fikaplats

Flera fikaplatser...

Fin syren.

Frödinggatan 13


 Till första sidanLänkarTrädgårdsproffsStyrellsenOm föreningenProgram våren 2009