Hos Stefan och Martba på Kärrboda Gård

Vi besöker Stefan Ulinder och Martba Hedin på Kärrboda gård. Grönskan är skir i trädgården nu i maj. Men många av de vackra lönnarna är utslagna.

Stefan har tidigt haft stort intresse av odling. Redan som liten grabb plockade han upp en kastanj på gatan. Den har nu vuxit till ett stort träd. Många av träden på gården är uppdragna från frö. Han har också intresserat sig för att korsa olika träd, inspirerad av en rysk botanist från 1850-talet, Ivan Vladimirovitj Mitjurin. Han har bl a odlat hybrider på rönn, äpple, päron och körsbär. De pomologiska experimenten har Stefan samlat i en liten sänka, döpt till Mitjurindalen efter Ivan Vladimirovitj.

På gården finns ett tulpanträd som visade sina vackra blad väldigt små än så länge. Det blommar först efter 20 år så den som väntar på något gott....

Marta som är landskapsarkitekt har mer sett till helheten än att samla på växtarter. Runt det mindre huset som de bor i har hon designat rabatterna. Det stora huset är uthyrt. Stefan och Marta har tillsammans skapat en harmonisk och spännande trädgård väl värd att besöka fler gånger.


Vi samlas vid det hus som var det ursprungliga på gården när Marthas farfar köpte huset 1874. Först senare byggdes det stora huset.

En av många vackra lönnar

Den stora gården som är uthyrd för närvarande

Beundrare av det klassiska kökslandet


Kan det vara vackrare? Jo kanske fyllt av godsaker...


Tulpanträdsblad

Ett av Marthas landskap

Mjukt och luddigt

och en fasansfullt taggig korstörne

Vad glor du på!

"barnkammare" för saker på tillväxt

En av de många experimentodlingarna


Och muggar måste värdfolket få, förstås...

Text och foto: Maggan Hornberg
Till första sidanLänkarTrädgårdsproffsStyrellsenOm föreningenProgram hösten 2010 Tillbaka till första sidan