Nyköpings parker - vad händer?Nyköpings kommuns planeringschef på park- och gatuavdelningen Pat Radestedt hade lyckats avsätta några timmar, mitt i den bråda tiden när våren kommer och allt ska sättas igång. Vi träffades i Nyköpings Folkhögskolas aula, ny möteslokal för oss. Många hade hittat hit och var nyfikna på vad som ska hända i Nyköpings parker kommande år.

Hon fick oss att förstå att Nyköping är en stad som håller på att förändras. Det kräver att man tyvärr tar grönytor i anspråk för att kunna förtäta innerstaden och inte bygga i ytterområdena, som man gjort tidigare. Detta gör att man naggar på gammal parkmark, hur tråkigt det än kan vara. Många 100-åriga stora träd, lindar och kastanjer måste bort men kommer att i möjligaste mån ersättas av nya, naturligtvis mindre... Träd är dyra med arbetskostnaden inräknad.


Centralbron, så här vacker är den varje år. Om den får vara i fred för växtvandalerna, förstås. Ett stort problem, tyvärr

I London kan man se detta "träd" av trafikljus. Förvirrande , men roligt

Åkroken, här har planeringen kommit långt. Hur garderar ni er mot Almsjukan? Det finns ju sätt att bromsa upp den.

Pat började sin utbildning i växthusen. De stora växthusen i Marieberg kommer att rivas, inte lönsamt längre att dra upp egna plantor


Bensträckarpaus. Juice för en femma.
Tillfälle att prata med bänkgrannarna.


Många hade frågor att komma med. Varför har Vår stad blivit sämre på att behålla våra grönytor. Katrineholm är ju mycket bättre.


Vad gör ni med alla tulpanlökaR som grävs upp varje år när sommarblommorna ska ner?


Denna lilla fina bronsfigur kommer att pryda någon av våra nya planteringar. Men den kommer säkert nån att stjäla.

Äldre herrer gillar röda blommor påstod Pat. Då är jag en gammal herre!

Vi fick se många ritningar av hur de nya förtätade områden kommer att se ut. Denna bild är från det nya bostadsområdet på nuvarande Bilcenters område. Och många nya gröna stråk har man kämpat sig till.

Här är i alla fall från kommande nya Resecentrum. Roligt med de fiktiva träden som bär upp taket!

Text; Maggan Hornberg, Bilderna kommer från det bildspel som Pat Radestedt illusterade sitt föredrag med.
Till första sidanLänkarTrädgårdsproffsStyrellsenOm föreningenProgram hösten 2010 Tillbaka till första sidan